Hypotheek oversluiten

Als je al een hypotheek hebt, kan het zinvol zijn om die bestaande hypotheek over te sluiten. Hiervoor heb je over het algemeen twee redenen.

1. Direct lagere maandelijkse lasten
2. De zekerheid van betaalbare lasten op lange termijn

Direct lagere maandelijkse lasten
Je hebt al enige tijd een woning en een bijbehorende hypotheek. Je maandelijkse lasten waren aanvankelijk prima betaalbaar, maar je persoonlijke omstandigheden zijn veranderd. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe baan met een lager salaris. Of je partner wil een dag minder gaan werken.

Door je hypotheek over te sluiten naar een lagere hypotheekrente, kun je in veel gevallen direct je maandelijkse lasten verlagen.

Zekerheid van betaalbare lasten op termijn
Het kan ook zijn dat je jouw lasten prima kunt betalen en dat je hypotheekrente bijvoorbeeld nog twee jaar hetzelfde blijft. Na die twee jaar moet je kiezen voor een nieuwe rentevaste periode. Dat noemen we het ‘verlengen’ van je hypotheekrente. Daarbij betaal je automatisch de hypotheekrente van dat moment.

Maar als de hypotheekrente nu laag is, wil je misschien liever nú al je hypotheekrente vastzetten. Je kiest dan dus voor zekerheid op de lange termijn. Ook dat kan een overweging zijn om je hypotheek over te sluiten.

Boete en voorwaarden
Bij het oversluiten van een hypotheek naar een lagere hypotheekrente betaal je een ‘boete’. Dat klinkt nogal zwaar, maar zo’n boete is niets minder dan een vergoeding voor de bank die erop rekende dat jij langer de hogere rente zou betalen. Die boete kun jij overigens meestal meefinancieren in je nieuwe hypotheek.

Als je hypotheekschuld fors hoger is dan de waarde van je huis, kan het moeilijk zijn om je hypotheek over te sluiten. 

We vertellen je graag over de mogelijkheden die er zijn. Vraag informatie bij ons op via onderstaand formulier.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Bij Bosman maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie